abbahagyni a kajálást, ha jóllaktam… ez a legnehezebb

4. Amikor úgy érzed, jóllaktál, hagyd abba az evést!



Az

emberi szervezet természetes felépítése szerint akkor kell ennünk,

amikor éhesek vagyunk, és akkor hagyjuk abba, amikor úgy érezzük, hogy

már tele vagyunk. Fontos, hogy együtt kell dolgoznunk a testünkkel, nem

pedig ellene. A fogyáshoz és a karcsúság megőrzéséhez a „belső

termosztátodat” újra érzékennyé kell tenned, hogy amikor jóllaktál,

azonnal abbahagyd az evést, és így jól érezd magad a nap hátralévő

részében. Amikor eleget ettél, a gyomrod valóban jelet küld, egy

érzést, amely azt sugallja, hogy „jóllaktam – ennyi elég volt”.

Természetesen, ha nem figyelsz fel időben erre a telítettséget jelző

üzenetre, akkor észreveheted, hogy minden további falat egyre kevésbé

élvezetes, mint az előző. Minél jobban összpontosítasz rá, annál

egyértelműbbé válik az érzés. Amennyiben a jóllakottság érzése után

tovább eszel, a gyomorszájad tájékán egyre kellemetlenebb érzések

jelentkeznek. Ezért fontos, hogy amint ezeket észleled, azonnal fejezd

be az evést, függetlenül attól, hogy milyen sok vagy milyen kevés étel

van a tányérodon.



Most

persze joggal teheted fel a kérdést: mi van akkor, ha tíz perc múlva

megint éhes leszek? A válasz rendkívül egyszerű: ha éhes vagy, egyél.

De csakis azt, amit valóban szeretnél, és nem azt, amiről úgy gondolod,

hogy enned kellene. Tudatosan egyél, élvezz minden falatot, és amikor

úgy gondolod, hogy ismét tele vagy, akkor hagyd abba!



Éhségskála



1 – Ájuláshoz közeli állapot

2 – Rendkívül éhes

3 – Aránylag éhes

4 – Kissé éhes

5 – Semleges

6 – Kellemesen tele

7 – Tele

8 – Dugig tele

9 – Szétpukkadás határán

10 – Hányingerig tele





Szánj

egy kis időt arra, hogy megnézd a fenti éhségskálát, és közben figyelj

a testedre! Most mennyire vagy éhes? Általában akkor akarsz enni,

amikor a 3-as és 4-es között vagy a skálán, vagyis már aránylag éhes

vagy, de még nem rendkívül. Ha az 1-esig vagy 2-esig vársz, akkor a

tested átvált az éhezés fokozatra, és valószínűleg többet fogsz enni,

mint amennyire szükséged van, ezért elraktározod a felesleges zsírt.

Ideális esetben a 6-os vagy a 7-es szintnél akarod abbahagyni az evést,

amikor már kellemesen tele vagy, de még nem vagy dugig.

én a skálát kitettem az ebédlőasztalra egy hétre, újra ki kellene…, ez sokat segitett, de igaziból ez még mindig nem megy rendesen… nehéz abbahagyni, és az is nehéz, hogy ne egyek meg mindent, ami a tányéron van…

MIÉRT VAN BENNEM EZ A STRESSZ? MINTHA ÉHEN AKARNÉK HALNI?!?! tuti érzelmi és neveltetési okok…

háhá, én szeretem boncolgatni magam… újabb vadászmezőre érkeztünk…:)))

Tovább a blogra »